722 900 209 po-pá 8:00 - 17:0 hod.
Můj účet Nákupní košík 0 Kč
/ EUR

Jak odstranit barvu z oděvů malých výtvarníků?

dítě umazené od barevMáte vy a vaše ratolesti rádi všechny druhy kreslení, malování, vyrábění a dalších druhů tvořivých činností? Pak se vám možná stalo, že jste zapomněli sebe nebo dítě převléknout do „pracovního“. Oblečení, které jste chtěli ještě nějakou dobu nosit „mezi lidi“, je zabarvené, jsou na něm fleky od lepidla nebo nánosy křídových barev.

Nesmutněte, ve většině případů jde oblečení vašeho malého umělce ještě zachránit, vystačíte si dokonce s běžným nebo ekologickým pracím práškem. A jak to řešit, když musíte sáhnout po komplikovanější metodě? U některých barev hraje nejdůležitější roli čas, u jiných zase teplota:

Jak z oblečení odstranit akrylové barvy?

Akrylové barvy se mění v čase. Dokud tečou, resp. jsou vlhké, odstraníte je z čehokoliv velmi snadno. Když umazané triko okamžitě dáte do vody, je zachráněno. Stačí jej pořádně promnout, nejlépe pod tekoucí vodou a pak vyprat na 30 °C.

Horší je to v případě, kdy materiál akrylových barev zaschne. Tehdy se stává velmi odolným – drží na porcelánu, plastu, oděvech, kůži a dokonce ani myčka jej ze skla nebo z porcelánu neumyje.

To samozřejmě neznamená, že byste měli boj vzdávat a triko nebo kalhoty vyhodit. Stačí vědět, že zaschlý akryl rozpustíte například alkoholem, klidně i lakem na vlasy. Skvrnu od akrylových barev zakapejte alkoholem, nechte proschnout a pak vyperte v ruce pod tekoucí vodou a posléze ještě v pračce.

Jak odstranit olejové barvy?

Olejové barvy se nejlépe čistí olejem, případně terpentýnem. V mastnotě jsou rozpustné, a tak se z látky barva ráda pustí, v oleji je jí totiž „lépe“. Pod místo, kde je skvrna od olejové barvy, dáte vrstvu savých ubrousků, nakapete na skvrnu olej a překryjete dalšími savými ubrousky. Následně přitlačíte.

Olej postupně rozpustí barvivo a odnese jej s sebou do ubrousků. Samotnou mastnotu pak samozřejmě musíte vyprat. Použijte šampon, jádrové mýdlo, klidně i jar. Nakonec ještě nechte projít pračkou a práškem na praní, který běžně používáte.

Kde je olejovek velká vrstva, tam někteří výtvarníci doporučují kobercovou lepicí pásku, která k barvě přilne lépe než vlákna oblečení. Pásku rychle strhněte – většina povrchu skvrny by na ní měla zůstat přilepena. O to méně olejové barvy pak budete muset rozpouštět.

Jak odstranit tempery a vodovky?

Na tempery a vodovky většinou stačí voda a běžný prací prostředek, který jste doma zvyklí používat. Obě barvy jsou rozpustné ve vodě, a to i poté, co zaschnou. Pokud by přece jen nějaké barvivo zůstalo, použijte odstraňovač skvrn.

Jak odstranit křídové barvy

Křídové barvy jsou stále oblíbenější pro malování na sklo, bílé tabule a další lesklé hladké povrchy. Jakmile zaschnou, vypadají jako nanesené křídou, přitom jde o tekuté barvy zavřené do stejných plastových tub, jaké známe i od různých fixů a markerů.

Pořídíte je však i ve skleničkách nebo plechovkách a nanášet se dají štětcem. Pro čištění je důležitý fakt, že jsou vodou ředitelné, a to i po zaschnutí. Proto je můžete vyčistit podobně jako vodovky: pod tekoucí vodou a pak šup s oblečením do pračky. Kdyby zůstaly stopy po výraznější barevné skvrně, použijte odstraňovač skvrn.

Jak odstranit kraft barvy?

Kraft barvy jsou vodou ředitelné a velmi syté barvy určené pro domácí tvoření od nejmenších dětí (prstové barvy) až po zkušené dospělé kreativce, kteří je mohou využít na různé dekorace. Neobsahují žádné nebezpečné látky a velmi snadno se odstraňují jak z pokožky, tak i z oděvů. Opět stačí tekoucí voda a posléze pračka s běžnými pracími prostředky. Odstraňovač skvrn by neměl být nutný ani u té nejtmavší barvy.

Jak odstranit barvy a fixy na textil?

U barev a fixů na textil je situace trochu složitější. Jsou vyrobeny k tomu, aby na textilu zůstaly, ne se z něj daly vyprat. Zlomovou je v těchto případech teplota. Barvy a fixy na textil musíte zafixovat horkou žehličkou. Dokud to neuděláte, mělo by být relativně snadné je vyprat, a to i v běžném prášku s použitím čističe na skvrny.

Jak z oblečení odstranit barvu na stěny?

Někteří malí výtvarníci rádi pomáhají s malováním pokojů nebo tvorbou malované výzdoby přímo na stěnách svých komnat. Tím se umažou velmi snadno a hlavně ve velké míře. Naštěstí jsou tyto barvy (vyjma latexových) snadno ředitelné vodou, dokonce i po zaschnutí. Někdy to jen chce více času.

Oblečení umazané barvou na stěny namočte na několik hodin do většího množství vody, během máčení můžete vodu i vyměnit. Pak perte klasicky na 30 nebo 40 °C s pracím prostředkem, na který jste zvyklí.

Jak odstranit lepidlo?

Stejně jako barvy, i lepidla jsou vyráběna v mnoha druzích a způsobech rozpustnosti. Některá už rozpustit nelze, s většinou lepidel si ale poradí třeba aceton (ředidlo), alkohol či jiná „chemie“. O tom, zda se ředidlo ještě dá rozpustit, či už nikoliv, byste se vždy měli dozvědět na obalu, případně alespoň na stránkách výrobce. Rozpustnost se často dá odvodit i ze složení lepidla.

Jak si nejvíce usnadnit čištění oblečení po výtvarném tvoření?

Přestože se většina barev a dalších výtvarných pomůcek dá odstranit z oblečení vašeho dítka poměrně dobře, vždycky zůstává nejlepším postupem prevence.

Dítě před začátkem tvoření převlečte do oděvů, které může zničit, například do trička s vlastním potiskem, nebo mu pořiďte ochrannou zástěru. Existují i zástěry s dlouhým rukávem, takže pravděpodobnost umazání klesne téměř k nule. Malí tvůrci (třeba v létě) mohou malovat i v plavkách, jak ukazuje třeba Tamarki, a riziko zamazání se tak blíží nule. :)

Probuďte svou kreativitu!

Čtyřikrát do měsíce vám pošleme e-mail plný slev, novinek, tipů a rad pro vlastní tvoření.

Nemusíte mít strach, z odběru se odhlásíte jedním kliknutím. :)

Copyright 2021 Kreativní svět s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Facebook Instagram Twitter YouTube
Čekejte prosím...