Sleva 15 % a doprava ZDARMA na nákup nad 2000 Kč s kódem : svet15

Akce platí do 1.5.2024
722 900 209 po-pá 8:00 - 17:0 hod.
Můj účet Nákupní košík 0 Kč
/ EUR

Jak malovat olejovými barvami – vytvářejte obrazy hodné malířů

olejové barvy

Olejové barvy používali lidé už ve 13. století při malování jednoduchých dekorací. Postupně jim propadl snad každý malíř a platí to i dnes. Oproti temperovým barvám déle vydrží, dovolují dělat nenápadné tahy štětcem a nerozpustí je voda. Vyzkoušejte olejomalbu.

Jak malovat olejovými barvami a jejich vlastnosti

Olejové barvy jsou pigmenty smíchané s pojivem (obvykle lněným olejem). Můžete si namíchat odstín dopředu nebo barvy mísit přímo na plátně. Zvolte klidně i precizní postup, kdy malujete jemné vrstvy, ze kterých se postupně stává tvar. Kreativním nápadům se meze nekladou, při jejich vymýšlení ale nezapomeňte, že olejové barvy schnou pomalu. Takže pozor, aby se nesmíchalo, co nemá.

Olejové barvy Kreul jsou krémové a zářivé.

  • Pokud začínáte, doporučujeme tvoření odstartovat se sadou olejových barev El Greco. El Greco obsahují méně pigmentu a více výplňového materiálu, hodí se proto pro začátečníky a do škol. Mají menší barevnou škálu, barvy ale můžete mezi sebou míchat.
  • Olejové barvy Solo Goya jsou vhodné i pro umělce. Používá je třeba Gerhard Richter, znáte ho? :) Barvy jsou vysoce pigmentované, husté a mají velkou barevnou škálu. I tak si ale můžete míchat další odstíny. Barvy Solo Goya navíc nezapáchají (oproti mnoha jiným značkám). Jejich vysokou kvalitu dokazuje fakt, že při výrobě se přísady několikrát promíchávají, aby barvy dosáhly požadované konzistence. 

TIP: Před použitím tubičku promačkejte, aby se barva pořádně promíchala s olejem.

olejové barvy el greco

2 způsoby malování olejovými barvami

  1. Alla prima neboli najednou – pro rychlejší skicy, dílo tvoříte v jedné vrstvě od začátku do konce.
  2. Ve vrstvách – náročnější, ale precizní technika.

Jak malovat ve vrstvách?

Jak už jsme si řekli – olejové barvy schnou pomalu. Důležité je vždy počkat, než předchozí vrstva pořádně zaschne. Pokud chcete schnutí urychlit, můžete barvy ve spodní vrstvě naředit terpentýnem. Pokud byste nanesli vrchní vrstvu na vlhkou spodní, mohl by horní nátěr zamezit přísunu vzduchu do spodní části a schnutí by se ještě zpomalilo. Vrchní vrstva by pak byla suchá dříve než spodní a spodní by ji mohla začít poškozovat – vznikly by praskliny.

Hustota barev – jak si poradit s ředěním

Hustotu olejových barev můžete regulovat terpentýnovým olejem – míchání s ředidlem urychluje schnutí barev, protože je ve směsi méně oleje.

Na co malovat?

Obyčejný papír vraťte zpátky do šuplíku. Pro malování olejovými barvami potřebujete plátno, sololit, dřevěnou desku nebo speciální papír pro olejomalbu

Plátno je nejlepší podklad pro malování olejovými barvami. Koukejte po plátnech natažených na napínací rám (tzv. blindrám neboli slepý rám), můžete použít i plátno na desce. Také se ujistěte, že jsou ošetřena šepsem. Šeps je vrstva podkladového nátěru, díky kterému můžete malovat na plátno barvami a dlouhodobě udržuje jejich stálost.

Vybírejte plátna s vyšší gramáží, aby těžký olej unesla. Doporučujeme Solo Goya Basic line 380g/m2 – v kategorii Malířská plátna je najdete v různých rozměrech. Malovat můžete i na speciální blok pro olejové barvy, který obsahuje 10 listů.

olejové barvy

Co se bude při olejomalbě hodit

  • Štětce – vybírejte spíš ty pevné, které dobře drží tvar. Můžete střídat různou tvrdost (ploché a větší jsou jemné a poddajnější, na drobné detaily ale potřebujete pevné a tuhé). Doporučujeme používat syntetické štětce. Pokud preferujete přírodní, ujistěte se, že mají tuhý vlas (prasečí, sobolí). Pokud používáte stojan, přijdou vám vhod syntetické štětce Premium Solo Goya, které mají delší rukojeť.
  • Špachtle – když potřebujete nanášet silnější vrstvy barev.
  • Palety na malování
  • Terpentýnový olej – ředidlo pro urychlení schnutí barev
  • Čistič na olejové barvy – pro štětce, palety i špachtle
  • Závěrečné laky: lesklý nebo matný – aplikujte je až po několika měsících schnutí obrazu

Chcete vyzkoušet další techniku kreativního malování? Vyzkoušejte malování podle čísel, které zvládne i začátečník. Namalujte zvíře, krajinu nebo oblíbenou filmovou postavu.

Materiál pro výrobu

Probuďte svou kreativitu!

Čtyřikrát do měsíce vám pošleme e-mail plný slev, novinek, tipů a rad pro vlastní tvoření.

Nemusíte mít strach, z odběru se odhlásíte jedním kliknutím. :)

Copyright 2021 Kreativní svět s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Facebook Instagram Twitter YouTube
Čekejte prosím...